Dünya
İngiltere’deki araştırmadan çıkan çarpıcı sonuç: Sıcak hava koronavirüsü öldürüyor!
İngiltere merkezli bir araştırmadan şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı. Sıcak havanın virüs üzerindeki etkilerinin incelendiği araştırmada, hava sıcaklığı ile virüs arasında bağlantı olduğu keşfedildi.

Bir yılı aşkın süredir mücadele içinde olduğumuz yeni tip koronavirüs salgınında her geçen gün yeni bir araştırma ile önemli bilgiler sunan bilim insanları, bu kez de hava sıcaklığı ile virüs arasında bir bağlantı olduğunu ispatlayarak sıcak havanın Kovid-19’un yayılımını ve oluşumunu engelleyip engellemediğine dair bir çalışmaya imza attı.
19 Temmuz itibarıyla kaldırılan kısıtlamalar sonrasında dört Birleşik Krallık ülkesinde (İngiltere, Galler, İskoçya, Kuzey İrlanda) artan sıcaklıkların yeni tip koronavirüs üzerindeki etkisi incelendi.
‘ETKİSİ VAR AMA DÜŞÜK’
NTV’nin haberine göre, Acil Durumlar İçin Bilimsel Danışma Grubu (SAGE), London School of Hygiene & Tropical Medicine ve Imperial College’dan bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, mevsimin ve sıcaklığın koronavirüsün yayılması üzerinde bir etkisi olduğu belirtildi. Birleşik Krallık’ta hükümetin bilimsel danışma kurulu olan Acil Durumlar Bilimsel Danışma Grubu’ndan (SAGE) Prof. John Edmunds, elde edilen kanıtların yüksek sıcaklıkların virüsün iletimini etkilediğini gösterdiğini ancak bunun etkisinin düşük olduğunu aktardı.
“GÜNEŞLİYSE VİRÜSLER DAHA ÇABUK ÖLÜR”
London School of Hygiene & Tropical Medicine’de epidemiyolog olan Edmunds, “Dışarıda bulaşma minimum düzeyde” derken, “Çoğu bulaşma kapalı ortamlarda gerçekleşir. Dışarısı güneşliyse virüsler daha çabuk ölür ancak ölmeseler de zaten dışarıda bulaş miktarı az” şeklinde konuştu. ABD verileri üzerinde Imperial College tarafından yürütülen başka bir araştırma da, daha yüksek sıcaklıkların daha düşük iletim hızlarıyla ilişkili olduğunu bildirirken, yaz ve kış arasındaki 20 derecelik bir farkın, virüsün üreme sayısında 0,8’lik bir değişiklik oluşturacağını aktardı.
Çalışmanın yazarlarından Dr. Ilaria Dorigatti, “Epidemiyolojik bir bakış açısıyla bu değişiklik önemli olabilir” derken “Bununla birlikte iklimsel faktörlerin varlığı ihmal edilebilir bir rol oynuyor” diye konuştu.
“UV IŞINLARI KORONAVİRÜSÜ ÖLDÜRÜR ANCAK…”
Güneş tarafından yayılan ultraviyole ışınlarının corona virüsün yayılımı üzerindeki etkileri üzerine konuşan Acil Durumlar Bilimsel Danışma Grubu’ndan (SAGE) Prof. John Edmunds, “UV ışınları koronavirüsü öldürür ancak virüs iç mekanlarda daha bulaşıcı olduğu için büyük bir fark oluşturmuyor” diye konuştu.
Dr. Ilaria Dorigatti ise çalışmalarının özel olarak Ultraviyole ışınlarına bakmadığını, bunun yerine sıcaklığa baktığını bildirdi. Yale Üniversitesi profesörü Yiqun Ma tarafından çalışma ise daha yüksek UV oranlarının virüsün iletim oranlarını düşürmede rol oynayabileceğini vurguladı. Öte yandan, dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uygulanan aşılar, 3 milyar 690 milyon dozu aştı.

-
Dünya15 saat ago
İngiliz arama-kurtarma ekibi Türkiye’ye doğru yola çıktı
-
Dünya15 saat ago
Alman Deutsche Telekom, üç ülke arasındaki aramaları bir hafta ücretsiz yaptı
-
Dünya24 saat ago
10 kentte üç ay boyunca OHAL ilan edildi
-
Dünya18 saat ago
Depremde can kaybı 5434’e yükseldi
-
Dünya4 saat ago
İçimiz yanıyor! Can kaybında büyük artış: 7 bin 108’e yükseldi!
-
Dünya1 saat ago
Kral Charles’tan Türkiye’ye taziye mesajı
-
Gündem3 saat ago
DSÖ’den deprem kararı: 3. seviye acil durum ilan edildi